Delo s simboli

Delo s simboli temelji na delu s simboli, kozmologijo in umetnostjo. Simbolni jezik povezujem z idejami analitične psihologije Carla Gustava Junga, vežem pa se tudi na koncepte humanistične in transpersonalne psihologije. Simbole analiziram s pomočjo poznavanja arhetipske simbolike zodiakalnih znamenj v povezavi z grško mitologijo in osebnimi zgodbami posameznika.

Astrološki simboli so eni najstarejših simbolnih jezikov naše družbe, ki v sebi nosijo veliko sporočil, ki so pomembna tako za kolektiv kot za posameznika. Koliko in kako so ta sporočila pomembna za nas ugotavljamo z analizo rojstne karte, ki te simbole prevaja v našo lastno osebno mandalo.

Povezavo astroloških simbolov in psihologije je v začetku 20. stoletja začel razvijati Dane Rudhyar, smer pa se je najbolj uveljavilas pomočjo Liz Greene in Stephena Arroya, ki sta tudi ustanovila znamenito Londonsko šolo Center of Psychological Astrology v Londonu. Od leta 1993 je šolanje iz psihološke astrologije možno tudi v Sloveniji v okviru Instituta IPAL. Tukaj sem se med leti 2013-2018 do certifikata šolala tudi sama.

“Ko sem študiral astrologijo, sem jo večkrat uporabil na konkretnih primerih… Če se jo pametno uporablja, je koristna v primerih,  ko gre za nejasne in nerazumljive strukture.Pogosto omogoča presenetljive vpoglede v notranjost. Največja omejitev pri uporabi astrologije je v človeškem faktorju: pomanjkanje širine in nerazumevanje samega koncepta astrologije … Nedvomno astrologija danes cveti kot še nikoli doslej, a je kljub temu še vedno premalo raziskana, čeprav zelo pogosto uporabljena. Je koristno orodje, a le, če je pametno uporabljena. Še zdaleč ni preprosta in če jo uporablja nekdo z omejenimi ali pretirano razumskimi pogledi na življenje, lahko ni v korist”. C. G. Jung: Pisma, del 2, 1951-1961, strani 463-464, pismo Robertu L. Kroonu, 15 November 1958

*Opozorilo/disclaimer: Psihološka astrologija ne napoveduje prihodnosti, ampak je simbolni jezik, s katerim lažje raziskujemo in razumemo lastno psihodinamiko.

 

Mnenje klienta po svetovanju s pomočjo psihološke astrologije in arhetipskih simbolov nezavednega:

Vsak človek se zagotovo vsaj enkrat v življenju znajde v situaciji, kjer začuti, da mora globoko pogledati vase. Pri tem ga nagovarjata tako notranji občutek kot zunanje okoliščine – naenkrat se zdi, da je vse okrog nas polno namigov, sporočil, znakov. Kako jih zložiti, kako razvozlati, prebrati? Naj gre za otroške travme, družinsko dinamiko, pomen sanj, kolektivno nezavedno, pri C. G. Jungu že dolgo najdevam celovite odgovore. Presenečen sem odkril, da je Junga mogoče misliti tudi skozi astrologijo. Gospa Manca mi je z izdelavo rojstne karte in poglobljeno razlago približala marsikateri skriti kotiček osebnosti in potrkala na prenekatera vrata nezavednega.

Gregor Kosi

 

The Zodiac, Ernest Procter, 1925

Astrologija je prvobitna izkušnja podobna alkimiji, projekcija nezavednega v znamenja zodiaka! Take projekcije se ponavljajo kadarkoli človek poskuša raziskati prazno temino in jo nehote napolni z živo formo.

Carl Gustav Jung

O ASTROLOGIJI

Scroll to top
Translate »
en_USEnglish