Vsi sveti, Samhein, Halloween

Te dni na različne načine in z različnimi obredi obeležujemo spomin na prednike in Svetnike. Praznovanja so povezana z različnimi rituali, za vse pa je značilno prižiganje svetlobe, luči ali ognja (sveč). Zanimivo verovanje povezano s tem je, da bodo duše umrlih tako našle pot nazaj domov. V Reziji so tako na primer na predvečer Vseh svetih na mizo položili kos »božjega« kruha in na okno postavili svetilko, zato da bi duše umrlih ponoči lažje našle pot domov.

V zahodnem svetu se je tudi po zaslugi kulture in medijev uveljavilo praznovanje Halloweena, ki ni nič drugega kot keltski praznik Samhain. Za Kelte je bil to čas, ko so se z obredi pripravili na temnejšo polovico leta in se veselili konca žetve in časa, ko se Zemlja potopi v temnejši del leta. Prav tako kot Zemlja pa smo tudi mi v tem času bolj potopljeni sami vase.

Samhain je simbolično povezan z darovanjem temnih silam, ki se prebujajo v času vse krajših noči. Luč, ki jo častimo pa je bolj nekakšna notranja luč, ki nam pomaga v času spuščanja v globine lastne biti. Praznovanje se nahaja točno na polovici med praznovanjem jesenskega enakonočja in zimskega solsticija, ki bo letos še posebej močen zaradi Velike konjunkcije Jupitra in Saturna, ki narekuje velike kolektivne spremembe.

Luč v sebi lahko prižigamo vsak dan znova, ko se odločamo, da se ne bomo predali temnim projekcijam družbe in nas samih! Luč je tudi zavest, ki jo lahko izgradimo z delom na sebi in v odnosu do sebe.

Fotografija: Zhao Jinhe

*** Za več informacij o Jungovski psihoterapiji, psihološki astrologiji in delu z umetnostjo pišite na info@mancasvara.si.

Vsi sveti, Samhein, Halloween

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top