Velika noč in pashalna polna luna

Danes se je ob 04:45 se je dovršila prva spomladanska polna luna, imenovana tudi pashalna polna luna. Zgodovinsko gledano ima pomembno vlogo pri določanju datuma za praznovanje Velike noči, največjega krščanskega praznika. Praznik se namreč določa vedno na prvo polno luno po spomladanskem enakonočju.

Beseda “pasha” v grščini pomeni “obed”, oziroma “jagnje”, prevaja se iz hebrejske besede “pesah”. Na dan polne lune so judje obhajali sveti obed z žrtvovanjem jagnjeta, ki je sicer prastari simbol pomladi in astrološko sovpada z znamenjem Ovna. Kasneje simboliko jagnjeta prevzame Kristus, žival pa pridobi širšo simboliko “božjega jagnjeta – agnus dei”. Iz obrednega živali se spremeni v simbol tistega, ki se žrtvuje.

Kot je znano se je prvi, Gregorijanski koledar začenjal ob spomladanskem enakonočju in se je ravnal po lunarnih ritmih življenja. Polovico luninega cikla sovpada prav s 14 dnevi po začetku pomladi, cerkvene avtoritete pa so kasneje določile tudi do 2 dni odostopanja za začetek praznika, ker se včasih ni izšlo točno na polno luno.

Pashalni obred in obed verjetno izvirata iz starejšega nomadskega praznika. Značilno zanj sta na ognju pečena daritvena žival, ki so jo jedli z nekvašenim kruhom in grenkimi zelišči iz puščave. Podobne elemente najdemo že v perzijskem mitraizmu, sorodne oblike pa tudi med indijskimi obredi. Krščanska simbolika je prazniku dodajala Kristusovo trpljenje, žrtvovanje in vstajenje. Velikonočni čas sega vse od pepelnične srede, do velike noči in binkoštov. Obredje vsebuje tudi različno sveto rastlinje, od dreves, grmov in drugih cvetlic, ki naj bi varovale pred strelo, odganjale zle sile in bolezen.

Vir: Damjan Ovsec, Velika knjiga o praznikih in povzeto po spletu
Fotografija: Aries by Anna Shaw


Obredi nas povezujejo z nečim globljim in nam dajejo smisel. Za več informacij o Jungovski psihoterapiji, psihološki astrologiji in delu z umetnostjo pišite na info@mancasvara.si. V času krize covid-19 terapije in svetovanja potekajo preko video klica.

Velika noč in pashalna polna luna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top