Valentinovo

Valentinovo oziroma praznik svetega Valentina praznujemo vsako leto 14. februarja in ga v naši (globalizirani) družbi poznamo kot praznik zaljubljencev, oziroma dan, ko si izkazujemo ljubezen na takšen ali drugačen način z voščilnicami in darili.

Praznik naj bi v rimskih časih praznovali kot dan posta v čast svetemu Valentinu. Praznovanje s postom pa lahko povezujemo s tem, da je po rimskem koledarju Februar (Febra) bil zadnji mesec v letu, ki so ga Rimljani namenili očiščenju oziroma postu. Novo leto so takrat praznovali 1. marca, kar sovpada tudi s simboliko astroloških znamenj, saj se Oven kot začetek zodiaka prav tako začne marca.

Od svetih Valentinov 14. februarja goduje učitelj Valentinius, ki je 143 leta kandidiral za rimskega škofa in promoviral krščansko ljubezen, kar je bilo v neskladnju s takratno asketsko krščansko mislijo. V srednjem veku se je počasi že začelo govoriti o romantični ljubezni, pojavijo pa se tudi prvi zapisi, ki govorijo o dnevu, ko se ženijo ptički. Takrat naj bi si ljubimci izmenjevali pisemca in se imenovali za Valentine. Valentinovo med drugim omenja tudi Shakespeare v svoji tragediji Hamlet.

Valentin je v Sloveniji prvi spomladanski svetnik, saj je na upodobitvah vedno upodobljen s ključem, ki sega do korenin, po starem kmečkem koledarju se na ta dan, po zimskem počitku prične prvo delo na zemlji in vinogradih. Takrat naj bi se tudi snubili ali ženili ptički (bolj poznan je sicer praznik Gregorjevega in Vincencijevega). V Beli krajini pravijo, da se z Valentinovim začne prvi spomladanski dan.

Simboliko Valentinovega in ljubezni bi lahko poiskali tudi v mitološki zgodbi o Kupidu in Psihi, ki jo je prvi zapisal Apulej v svojih Metamorfozah, zelo dobro pa povzel tudi ameriški pisatelj in psihoanalitik Robert Johnson, ki je s tem med drugim zelo dobro opisal psiho ženske in razvoja anime v moškem.

Za razvoj ljubezni je potrebno razvijanje potrpljenja in negovanje sebe, pomembno pa je tudi vzdrževanje zdravih mej v odnosu in soočenje z lastno senco ter projekcijami. Šele takrat, ko zares začutimo in spoznamo kdo smo lahko ljubimo drugo osebo svobodno in brez projekcij, tako kot si ta oseba zares zaluži (in ne tako kot nam narekuje družba ali praznik).

Fotografija: François Gérard, Psyche in Amor

Valentinovo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top