Simbolika koledarja

Leto 2020 leto prinaša novo desetletje, štetje in zaznavanje časa pa je osnovna človeška potreba, zato smo si ljudje zamislili koledar, kot sistem določevanja datumov in dnevov, oziroma razdelitev na leta. Človek je čas vedno dojemal in opazoval glede na astronomske pojave in glede na gibanje sonca in lune. Prvi koledarji so bili lunini, kasneje so nastali sončevi, lunisolarni, planetni ali poljubni. Lunin koledar ima v povprečju 11 dni manj kot sončni, v ta namen se da mogoče razložiti tudi simboliko volčjih noči.

Vse do nekje srednjega veka je bila glavna naloga astronomov izdelava koledarjev za družbene, zgodovinske in kronološke potrebe. Pogled v simboliko imen razkriva, da smo vse do danes ohranili imena mesecev starega rimskega, julijanskega koledarja. Štetje novega leta se je v tem koledarju začelo 1. marca, koledar pa je začel veljati 46 pr.n.št. in ga danes še vedno uporablja pravoslavna Cerkev.

Gregorijanski koledar se od julijanskega razlikuje zaradi uvedbe prestopnih let, ki je tako skrajšalo osrednji del leta in predvsem določilo učinkovitejši sistem določanja pomladnega enakonočja in praznovanja Velike noči. Koledar je leta 1582 uvedel Papež Gregor XIII. s pomočjo neapeljskega zdravnika, astronoma in fizika Luigija Lilla ter brata Antonia. Gregorijanski koledar so kasneje postopoma sprejeli tudi drugi narodi, čeprav je bilo odporov veliko. Najkasneje so ga sprejeli v Angliji.

Izvor in simbolika imen mesecev:

▪️JANUAR je ime dobil po rimskem bogu Janusu, bogu začetka in konca. Janus je imel dva obraza, eden je gledal v prihodnost, drugi pa v preteklost.
▪️FEBRUAR je bil stari rimski praznik očiščevanja menovan febra. Rimljani so namreč novo leto praznovali 1. marca, pred prihodom novega leta pa se je bilo potrebno simbolično očistiti.
▪️MAREC je bil prvi mesec rimskega koledarja, bojeviti rimljani so ga zato posvetili bogu vojne, Marsu.
▪️APRIL je dobil ime po latinski besedi “aperire”, kar pomeni odpreti. V aprilu se zemlja začne odpirati za novo rast.
▪️MAJ je bil posvečen boginji pomladi in rodovitnosti Maji.
▪️JUNIJ je dobil ime po Junoni, boginji neba in ženi Jupitra, najvišjega rimskega boga. Z Jupitrom in Junono so Rimljani zamenjali Zevsa in Hero, ki so pripadali Grkom.
▪️JULIJA je bil rojen rimski vojskovodja Julij Cezar, ki je dal prenoviti stari rimski koledar. Julijanski koledar je imel 12. mesecev in je v Evropi vejlal več kot 1500 let.
▪️AVGUST je ime dobil po nečaku Julija Cezarja, Oktavijanu, ki je dobil v Rimu vzdevek Augustus, kar pomeni vzvišeni.
▪️SEPTEMBER izhaja iz latinske besede septem, kar pomeni sedem, september je bil sedmi mesec po starem rimskem koledarju.
▪️OKTOBER izhaja iz besece “octo”, kar pomeni osem.
▪️NOVEMBER izhaja iz besede “novem”, v latinščini devet.
▪️DECEMBER izhaja iz latinske besede “decem”, kar pomeni deset.

Srečno v novo desetletje torej z rimskim bogom Janusom, bogom vsega začetka in konca! ✨ Pa lep januar vsem!

Simbolika koledarja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top