Simbolika Bika

Včeraj, 20.04.2020 je ob 14:35 Sonce vstopilo v astrološko znamenje Bika. To je čas, ko se pomlad razbohoti in ko pričenja narava zeleneti. Bik simbolizira nepremagljivo, surovo moč in silovit zanos ter globoko in divjo zverinsko naravo.

V grškem izročilu je neukročen bik simboliziral sprostitev divje, neukročene (in tudi seksualne) energije. Bika so žrtvovali Pozejdonu, bogu oceanov in viharjev ter Dionizu, bogu plodne moškosti. Po Heziodovih besedah je bik vzvišena žival neukrotljive silovitosti. V belega bika pa se je spremenil tudi Zevs, ko je hotel zapeljati Evropo.

Bik in na splošno govedo predstavljata nebeške bogove, zaradi njegove divje plodnosti pa bika povezujemo tudi z bogom neba Uranom. Uran se sicer tudi trenutno nahaja v znamenju Bika. Simbolično bi lahko Bika povezovali tudi z moškim bojevitim duhom in elementarnimi silami narave.

Bik je vsekakor tudi lunarni simbol povezan s simboliko dežja, lune in nebesnih pojavov. Mukanje bika je bilo v starih kulturah povezano z napovedovanjem viharjev oziroma grmenja. Bika pa najdemo tudi v prvih jamskih poslikavah v Lascauxu in Altamiri. Osrednje mesto teh prvih slikarij imata vedno govedo in konj.

Lunarna božanstva so bila večkrat povezana s podobo bika. V Egiptu je bil recimo Oziris prikazan kot bik, z bikom pa je povezan tudi stari sončni bog Mitra. V mitraizmu so bika obredno žrtvovali v jami, s tem pa dosegli ponovno rojstvo Mitre, sončnega boga.

V jungovski analitični simboliki predstavlja žrtvovanje bika željo po duhovnem principu, ki bi človeku pomagalo ukrotiti primitivne živalske strasti in ki bi mu prineslo mir. Bik je nenadzorovana sila, ki jo razvita oseba hoče obvladovati. Navdušenje nad bikoborbami zato mnogi povezujejo z željo po obvladovanju teh divjih nagonov in strasti.


Vir: Slovar simbolov


Za več informacij o Jungovski psihoterapiji, psihološki astrologiji in delu z umetnostjo pišite na info@mancasvara.si. V času krize covid-19 terapije in svetovanja potekajo preko video klica. Po 04.05.2020 bodo spet možna srečanja v živo.

Simbolika Bika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top