Arhetipska astrologija

Psihološka astrologija je veja astrologije, ki se je začela razvijati v 80. letih 20. stoletja. Temelji na ideji povezovanja astrologije z analitično psihologijo in idejami Carla Gustava Junga, veže pa se tudi na ideje humanistične in transpersonalne psihologije. Horoskop se analizira s pomočjo arhetipske simbolike zodiakalnih znamenj in je izredno dobro diagnostično orodje.

V začetku 20. stoletja je Jungove ideje v povezavi z astrologijo razvijal Dane Rudhyar, smer pa se je najbolj razvila s pomočjo Liz Greene in Stephena Arroya, ki sta tudi ustanovila znamenito Londonsko šolo Center of Psychological Astrology v Londonu. Od leta 1993 je šolanje iz psihološke astrologije možno tudi v Sloveniji v okviru Instituta IPAL. Tukaj sem se med leti 2013-2018 do certifikata šolala tudi sama.

“Ko sem študiral astrologijo, sem jo večkrat uporabil na konkretnih primerih… Če se jo pametno uporablja, je koristna v primerih,  ko gre za nejasne in nerazumljive strukture.Pogosto omogoča presenetljive vpoglede v notranjost. Največja omejitev pri uporabi astrologije je v človeškem faktorju: pomanjkanje širine in nerazumevanje samega koncepta astrologije … Nedvomno astrologija danes cveti kot še nikoli doslej, a je kljub temu še vedno premalo raziskana, čeprav zelo pogosto uporabljena. Je koristno orodje, a le, če je pametno uporabljena. Še zdaleč ni preprosta in če jo uporablja nekdo z omejenimi ali pretirano razumskimi pogledi na življenje, lahko ni v korist”. C. G. Jung: Pisma, del 2, 1951-1961, strani 463-464, pismo Robertu L. Kroonu, 15 November 1958

The Zodiac, Ernest Procter, 1925

Astrologija je prvobitna izkušnja podobna alkimiji, projekcija nezavednega v znamenja zodiaka! Take projekcije se ponavljajo kadarkoli človek poskuša raziskati prazno temino in jo nehote napolni z živo formo.

Carl Gustav Jung

O ASTROLOGIJI

Scroll to top
en_USEnglish